Trebuie sa stii doua lucruri importante despre facturi:
- Nu mai exista notiunea de Factura fiscala, deoarece facturile fiscal tiparite, inseriate si numerotate de Imprimaria Nationala nu mai exista;
- Nu mai este obligatorie semnarea si stampilarea facturii;
Doua tipuri de factura exista:
- Factura pe suport hartie
- Facture electronica
Facturile pe suport hartie pot fi cumparate de la librarii, pot fi editate in format .doc cu ajutorul programului Office Word, sau pot fi realizate cu ajutorul unui program de facturare.
A nu se confunda facturile realizate cu ajutorul programelor de factuare cu facturile electronice. Facturile electronice se emit sub semnatura electronica si se trimit prin suport electronic.
Desi facturile nu mai sunt inseriate la Imprimeria nationala, firmele trebuie sa aloce o anumita serie si numere facturilor la inceput de an de catre firma. Factura trebuie sa cuprinda anumite elemente obligatorii, potrivit Codului fiscal, cum ar fii:
- seria si numarul de ordine, care identifica factura in mod unic;
- data emiterii facturii;
- denumirea asociatiei, adresa si CUI
- denumirea/numele, adresa si CUI / CNP, ale cumparatorului de bunuri sau servicii, dupa caz;
- denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
- data la care au fost livrate bunurile/ prestate serviciile sau data incasarii unui avans, cu exceptia cazului in care factura este emisa inainte de data livrarii/ prestarii sau incasarii avansului;
- baza de impozitare a bunurilor si serviciilor
- indicarea, in functie de cotele taxei, a taxei colectate si a sumei totale a taxei colectate, exprimate in lei, sau a urmatoarelor mentiuni : «scutit cu drept de deducere», «scutit fara drept de deducere», «neimpozabila in Romania» sau, dupa caz, « neinclus in baza de impozitare», «taxare inversa».
- o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune;
Se poate opta pentru carnet de facturi in care sa fie inscrisa rubrica de TVA pentru platitorii de TVA, fie pentru facturi fara rubrica de TVA.
De regula, facturile se intocmesc pana in ziua de 15 a lunii urmatoare pentru care s-au prestart servicii sau livrari de marfa.